Elisa Lientola Wanted: oikeudenmukainen, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävä hyvinvointiyhteiskunta

Kun some sekosi mr Amerikasta

USA:n suurlähettiläs Bruce Oreck kertoili itsenäisyyspäivän kunniaksi  tarinoita Suomesta.  Oreck kertoi Suomelle sen minkä nuorempi sukupolvi tietää. Hyviä huomioita ja kannatettaviakin ajattelumalleja. Positiivisuutta, tulevaisuususkoa, markkinointia ja hyvää itsetuntoa, ennenkaikkea suuria tarinoita. Tarina myy!  

Öljy- ja kaasuteollisuuden palveluksessa uran luonut arvovihreä suurlähettiläs todentotta on tarinankertoja ja imagonrakentaja. Some villiintyi mr Amerikan positiivisen ajattelun tujauksesta ja Helsingin Sanomien uutislinkkiä jaettiin ylistyssanojen saattelemana tuhansittain. Mutta mitä jäi huomaamatta?

Uutinen alkaa Oreckin ja hänen taustansa kuvailulla. Jo alku paljastaa ettei kyse ole vain naminamipositiivisuusboostista, vaan oikeastaan vähän kivemmasta tavasta tunkea uusliberaalia aatetta syvemmälle kansan tajuntaan. Ja kansahan näytti olevan kuulolla kun kerran suurlähettiläs vetoaa turhan säätelyn ja byrokratian poistamiseksi ja antaa palautetta hampurilaismallin mukaisesti, hieman vielä missattuja mahdollisuuksia korostaen. No antaa myös kritiikkiä, esimerkiksi työehdoista. Oreckin pitkän monologin pihvi on tässä: 


”Hän (Oreck) on löytänyt maan, joka kahlitsee kehityksensä järjettömillä säännöillä: tarpeettomalla byrokratialla ja lakien viidakoilla, jotka sitovat käsiä ja karkottavat sijoittajia.
Hänen mukaansa keskusvaltainen hallintomalli tukahduttaa kuntien ja kaupunkien kehitystä, kun taas yritysverotus ja työlainsäädäntö kurittavat erityisesti keskisuuria yrityksiä.”


Helsingin Sanomat 7.12.2014


Aika uusi juttu? Tässä täytyy olla todellinen analyytikko asialla.  Erityisesti ilmeisesti ilta-ja yötyölisät ovat suomalaista typeryyttä pahimmasta päästä. Sataman lähistön ravintoloita ei kuulemma kannata pitää auki turisteille laivojen saapuessa.


Oreck haluaa siis työehdottoman maan, jossa verotus on alhaalla. Tätä ovat ylistäneet myös itsensä vasemmistoon identifioivat demarit, joilta jäi lisukkeiden välistä huomaamatta, taustalla haiseva uusliberaali eetos, joka kieltämättä kuulostaa paremmalta innostuneen hymyn takaa kuin Kataisen huoliryppyjen. Joka tapauksessa samasta hyvinvointivaltion alasajosta suuryritysten hyväksi duunaria syyllistämällä on Oreckin paatoksessa kyse. Säätelynpurku koskettaa kaikkea terveydenhuollosta ympäristöön. Oletteko ihan varmoja että vanhustenhuollossa ja lastensuojelussa  asiat toimii ihan fiilispohjalta? 


Kun ylistätte tätä upeaa tyyppiä näistä huikeista ajatuksista, niin todellako, käsi sydämmellä, haluatteviedä maata kohti yhdysvaltojen mallia? Todellako ihailette amerikkalaista yhteiskuntaa. Ei sääntelyä ja veroja = ei tasa-arvoa, vapaus käyttää hyväksi heikommassa asemassa olevaa, vapaus tärvellä ympäristö, vapaus hankkia koulutus jos olet syntynyt rikkaaseen perheeseen, vapaus menestyä jollet kaihda keinoja, vapaus olla kantamatta vastuuta lähimmäisestä. Tätäkö todella halutaan. Uusliberaalia aatetta? En minä ainakaan.


Oreck on varmasti hyvä ja innostava tyyppi. Innostus on hyvästä ja optimismi. Minä kuitenkin uskon mieluummin hyvinvointivaltion uudelleenrakennukseen kuin piilotetun uusliberalistisen eetoksen levittämiseen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Sääntöjen ja kieltojen purkaminen tai edes järkeistäminen ei suinkaan tarkoita että Suomi tuosta ykskaks miksikään Alabamaksi muuttuisi, jos sellaista pelkäät.

Toisaalta vasemmistoliiton kielteinen kanta säännöstelyn purkuun on ymmärrettävää. Ovathan ne ja henkiset edeltäjänsä olleet luomassa tätä kieltoviidakkoa.
Eivät nämä asiat hetkessä ole tähän pisteeseen kääntyneet vaan ongelmat ovat osittain lähtöisin kymmenien vuosien takaa.

Käyttäjän ElisaLientola kuva
Elisa Lientola

Sääntelynpurku on poliittisen retoriikan uusi musta. Näyttäkää ne säännökset jotka purkisitte vain positiivisin seurauksin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ei varmaan ensimmäistäkään sääntöä voida asettaa tai purkaa pelkästään positiivisin tai negatiivisin seurauksin. Molempia tulee aina.

Mielipiteitä 'turhista' tai turhiksi koetuista säännöistä löytyykin sitten jokaiselta. Paitsi valtakunnanpolitiikassa kaikki puolueet ovat olleet harvinaisen hiljaa. Hallituksesta oppositioon.

Kuntatasolta sopiikin sitten vaatia purkutalkoita oikein urakalla. Säännöistä ja niiden tulkinnoista on helppo tehdä vertailuja vaikkapa oman ja viereisen kunnan kesken. Mikä missäkin on parempi.

Valtion tasolla sama esimerkki toimii katsomalla miten muualla homma sujuu/ei suju.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Annapa esimerkkejä turhista säädöksistä ja niiden purkamisen seurauksista.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #12

Mutta kun mielikuvitusmörköä vastaan on paljon mukavampi hyökätä kun siihen ei tarvitse nähdä vaivaa!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #12

No tässä muutama esimerkki:

- Käsikauppalääkkeiden myynnin salliminen muuallakin kuin apteekeissa. Seuraus: hinnat laskevat ja kuluttajien on helpompi käydä ostamassa päänsärky- tai flunssalääkettä.

- Julkisivuihin tai piharakennuksiin liittyvät rakennusmääräykset. Seuraus: ihmiset saisivat maalata omat talonsa haluamansa värisiksi tai pystyttää omalle pihalleen auto- tai grillikatoksen ilman pitkää ja kallista luvanhakuprosessia.

- Nikotiinipitoisten sähkötupakoiden myynnin salliminen. Seuraus: osa tupakoitsijoista siirtyy käyttämään sähkötupakkaa, joka ei toki ole terveellistä, mutta terveellisempää kuin perinteinen poltettava tupakka.

- Alkoholijuomien tai edes viinien myynnin vapauttaminen vähittäiskauppoihin. Seuraus: Juomien hinnat laskevat ja kuluttajien on helpompi hakea juomansa muun kauppareissun ohessa.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #17

17&18

Hyvä, loistavia esimerkkejä. Olen kaikista kohdista täysin tai jokseenkin samaa mieltä. Sitten jatkossa pidetään nuo valitukset tapauskohtaisina, asiasisältöisinä ja järkevinä kuten nuo luettelemanne ehdotukset. "Sääntelyä ja kieltoja" - valitus yleisellä tasolla kun ei ole järkevää. Jokainen varmasti ymmärtää ettei kaikkia sääntöjä ja kieltoja kannata purkaa ja jokainen myös ymmärtää että osa säännöistä on kokonaisvaikutuksiltaan positiivisia.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #19

Valitus yleisellä tasolla onkin kohdistettu vastustamaan kieltoja yleisellä tasolla, jos näin voi sanoa. Se on siis kohdistettu sitä ilmapiiriä vastaan, joka esimerkiksi Lientolan kommentista välittyy. Lientola kysyy esimerkkejä turhista säädöksistä. Jo pelkkä kysyminen ilmaisee, että hän on haluton purkamaan mitään säädöksiä. Jos olisi, koko kysymystä ei tarvitsisi esittää, sillä Suomesta löytyy niin paljon sääntöjä ja määräyksiä, että jokainen täysi-ikäinen on varmasti ehtinyt törmätä vähintään yhteen omasta mielestään turhaan säädökseen. Jos siis on ylipäätään sitä mieltä, että säädökset eivät ole kiveen hakattua jumalan sanaa, jota ei koskaan ikinä voi eikä saa muuttaa.

Yleisellä tasolla valittamisesta ei toki konkreettista hyötyä ole, mutta se on ymmärrettävää. Lisäksi se tuo esiin, että joillakin ylipäätään on halua säädösten yksinkertaistamiseen ja karsimiseen. En tiedä mahtaako säädösten rakastaminen olla suomalaisille ominainen piirre, mutta minulle on syntynyt sellainen kuva, että erityisesti Suomessa on paljon ihmisiä, joille säädökset ja määräykset ovat päämäärä sinänsä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #17

ihdoinkin joku, jolla on jotain esitettävää! Olet ensimmäinen. Varsinaiset kitisijät ja valittajat ovat tääällä vain pystyneet kitisemäänja valittamaan. Siihen pystyy kuka tahansa; "on se niin väärin", mutta kun kysyy, mikä sitten on väärin, saa vastaukseksi vaivautuneen: "no, se, kyllä kaikki tietävät".

Kiitos!

Noista esimerkeistä kuitenkin sen verran, että:

1) - Käsikauppalääkkeiden myynnin salliminen muuallakin kuin apteekeissa. Seuraus: hinnat laskevat ja kuluttajien on helpompi käydä ostamassa päänsärky- tai flunssalääkettä.

Hintojen laskun automaattista seurausta en oikein pysty näkemään, samaa väitettiin mm. katsastuksen hinnoista, kun "kilpailu lisääntyi", noin esimerkkinä. Mutta tässä täytyisi pohtia myös sitä, miksi lääkkeiden myynti (myös käsikauppalääkkeiden) on ylipäätään keskitetty myyntipisteisiin, jossa myyjät todella tietävät, mitä myyät (sekakäyttö, allergiat ym.)

2) - Julkisivuihin tai piharakennuksiin liittyvät rakennusmääräykset. Seuraus: ihmiset saisivat maalata omat talonsa haluamansa värisiksi tai pystyttää omalle pihalleen auto- tai grillikatoksen ilman pitkää ja kallista luvanhakuprosessia.

Julksivumääräykset ovat sitä ominta yhteisöllistä säädäntää. Toki se on vain valinta, ja pitää tosiaan miettiä, vastaako nykyimuotoinen julkisivuvalvonta kansalaisten, kuntalaisten toiveita - varsinaisesta julkisivuvalvonnastahan on luovuttu jo kauan sitten, nykyisin ollaan lähinnä valvovinaan, mikä näkyy, ainakin minun mielestäni, eräiden todella kauniiden julkisivujen tuhoamisena ja eri kokoisten ja mallisten tikkuaskien rakentamisena, Aalto-hökötykset hyvänä esimerkkinä.

Katoksen, jota ei ole perustettu pysyväksi rakennelmaksi, rakentamiseen ei lupia yleensä nykyisinkään tarvita. Grillikatoksessa sen sijaan voi tulee, noin erikoistapauksena, kyseeseen erilaiset savuhaitat ja paloturvallisuus, mikä aiheuttaa sen, ettei kyseessä ole puhtaasti yksityisasia.

3) - Nikotiinipitoisten sähkötupakoiden myynnin salliminen. Seuraus: osa tupakoitsijoista siirtyy käyttämään sähkötupakkaa, joka ei toki ole terveellistä, mutta terveellisempää kuin perinteinen poltettava tupakka.

Tämä on vajaan ymmärrykseni asiassa pohjalta toella rajoite, joka näyttää turhalta. tosin mitään byrokratiaa sen poistaminen ei mitenkään vähennä, mutta rajoituksena sinänsä näyttää turhalta. Tilanne perustunee pääasiassa virastojen ylimmän virkamiehen, ao. ministerin, saamattomuuteen. Asiaan voi kansa halutessaan puuttua ratkaisevasti pudottamalla nykyisen asiasta vastaavan laiskurin eduskunnasta. Halutessaan.

4) - Alkoholijuomien tai edes viinien myynnin vapauttaminen vähittäiskauppoihin. Seuraus: Juomien hinnat laskevat ja kuluttajien on helpompi hakea juomansa muun kauppareissun ohessa.

Tämän vaikutus hintatasoon tuntuisi olemattomalta, koska pääosa etanolin hinnasta Suomessa on veroja, joihin "vapauttaminen" ei vaikuta mitenkään. Se, että hakeminen helpottuu, on tietysti asiakaskohtainen asia. Itselleni Alkot ovat tähän asti riittäneet, etnkin kun niiden määrä on jatkuvasti kasvanut. Mutta jos sen katsoo tärkeäksi, asia on tietysti äänestysperuste. En myöskään vallan vähällä alkaisi propagoida muutosta vastaan.

Sähkötupakka taisi jäädä ainoaksi, josta heti olisin samaa mieltä kanssasi. Se ilmeisimmin myös vähentäisi ko. tuoteryhmän myyntiä alaikäisille, jo teknisten seikkojen takia.

Vielä kerran kiitos rohkeasta listasta. On vihdoinkin jotain konkreettista rutirutin ja valivalin sijaan.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #12

Kauppojen pinta-alaa koskevat aukiolorajoitukset. Työllistävä, kenties liikevaihtoa kohentava ja ylipäätään yrittäjän omaa valinnanvapautta kohentava vaikutus. Negatiivisena se, että kaikilla kauppiailla ei ole tähän varaa/mahdollisuutta ja tämä vaikuttaa kilpailukykyyn pitkässä kaavassa, lisääntyvät palkkakustannukset (jota tosin pitäisin itse mieluummin mukavana juttuna ja kulutuksen edistäjänä) ja... ööh, vaikka se, ettei joku kaupan lähellä olija saa nukuttua, kun valot palavat vielä myöhään illalla?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #18

Olen samaa mieltä. Kauppojen aukioloaikojen vastustajina on kaksi voimakasta lobbya: R-kioski Oy ja Kolme Suurta, SOK, Kesko janyt jo iltaan kääntyvä solisalirattien osuuskauppaliike. Nämä olisivat vapaiden aukiolojen suuret "kärsijät". Kansalaisten tulisikin antaa näille ryhmille niille kansanvallan vallankäyttömekanismeissa kuuluva paikka, roskis, ja äänestää niitä, jotka suoraan sanovat kannattavansa vapaata aukioloa.

Nykyinen järjestely on naurettava ja kallis.

Pekka Heliste

Ei sUSAkaan veroja vailla ole.Virallisesti USA ilmoittaa veroasteeksi 27,5 % mutta se on vain noin valtion tuloveron kertymä.USA unohdetaan tietoisesti muut verot ja pakolliset maksut

Kun laskee USA:n valtion, osavaltioiden ja kuntien menot niin todellinen veroaste on n 40 % bkt:ta

Ja kun laskee samat menot valtion ja kuntien osalta niin Suomessa menot ovat 37,5 % bkt:ta

Eikä uSA:kaan kauppojen ja ravintoloiden aukioloaika ole säätelemätön, suurin osa osavaltioista säätelee aukioloaikoja ja alkoholin tarjoilua

Liikkeiden aukioloajat

Pankit
ma-pe 9.00-16.00
la 9.30-12.00 (vain muutamat)

Postit
ma-pe 9.00-17.00
la 10.00-12.00 (vain muutamat)
Suurten kaupunkien pääpostit yleensä 24 h/vrk.

Kaupat
ma-la 9.30-18.00 isommat kaupat / kauppakeskukset ma-la klo 9/10-21
jotkut kaupat avoinna myös sunnuntaisin 12.00-17.30
Suurimmissa kaupungeissa kaupat auki 24 h/vrk.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Lähde USA:n veroasteelle? Verovihamielinen Heritage Foundation ilmoittaa USA:n kokonaisveroasteeksi noin 27% sisältäen kaikki verotuksen tasot. Kokonaisveroaste on myös eri asia, kuin julkiset menot.

Pekka Heliste

Tuosta löytyy linkki menoihin, ne katetaan veroilla ja maksuilla kuten Suomessakin eli valtion, osavaltioidne ja kuntien menot

http://www.usgovernmentspending.com/

Tuossa eivät ole mukana muut julkisen hallinnon ulkopuoliset julkiset menot.

Suomen osalta vastaava luku on 37,5 % bkt eli valtion ja kuntien menot

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #37

Luvuissasi on häikkää, sillä jos käyttää linkistäsi vuoden 2014 menoja (6,1 biljoonaa), saa menojen suhteesta BKT:hen luvun 35%, eikä 40%. Suomessahan julkiset menothan ovat tuo paljon puhuttu 58% suhteessa BKT:hen, ei 37,5%. Valtion ja kuntien menojen lisäksi tähän lukuun lasketaan myös julkisten sosiaaliturvarahastojen menot, samalla lailla kuin tuossa Yhdysvaltain laskussa otetaan ne huomioon.

Ja toistan: tämä on eri asia, kuin kokonaisveroaste, jotka nyt tietojeni mukaan USA:lle ja Suomelle ovat noin 27% ja 45%. Suosittelen vähän tarkistamaan näitä lukujasi, koska alkuperäinen kommenttisi on mielestäni kohtuullisen paljon harhaanjohtava.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Jep. Asunnottomien määrä noin 30 000 000.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Suurlähettilään esimerkki Kauppatorin tienoon "kiinniolemisesta" on hyvä. Niin sanottu pyhä on määritelty uskonnollisin perustein olevan Sunnuntai. Vasemmistolaiset eivät ole järin tunnettuja (kristillisestä) uskonnollisuudestaan, mutta esim. juuri tähän asiaan sopii kuvio, että pyhäisin on maksettava korotettua palkkaa.

Kun työaika, joka aina on (tai pitäisi olla) neuvottelukysymys, nojautetaankin nyt kirkolliseen hommaan. Miksi tämä pyhä täytyy olla sunnuntai ? Tai nykyään sekä lauantai ja sunnuntai? Kauppojen vapaa aukiolo toteuttaisi uskonnonvapautta sikäli, että muut kuin kristityt voisivat viettää omat pyhänsä silloin kun ne ovat eikä silloin kuin se luterilaisille sopii. Vapaapäivät voi viettää koska tahansa per viikko. Niinkuin itse asiassa jo tehdäänkin. Nyt vaan on niin, että määrätyissä hommissa samaa työtä tekevät saattavat joutua eriarvoiseen asemaan juuri tämän "pyhän" takia.

Useimmissa eurooppalaisissa maissa pienyrittäjä määrittelee itse työaikansa, Suomessa ei. Säädökset, kiellot, rajoitukset, tarkastajat ym. asiat estävät vapaan sopimusoikeuden. Lisäksi monilla "byrokraateilla" tuntuu olevan niin sanottuja "hallinnollisia" oikeuksia tehdä päätöksiä, joiden lainmukaisuus, taikka sanotaanko lain hengen mukaisuus, on hyvinkin kyseenalaista. Paljon mainostettu "uskonnonvapaus" ei toteudu, niinkuin ei toteudu suurlähettilään omassakaan maassa, joten mitään "amerikka-ihailua" ei kannata tähän,( kolumnistin tapaan kirjoittaa), lisätä.

Suomessa on nyt jo paljon muidenkin uskontojen edustajia (tunnustajia), joiden toimintaa vaikeuttaa byrokraattinen (luterilaisuuteen nojaava) sääntely. Toorauskovaisten pyhä on luterilaisten lauantai. He ovat siihen suht. hyvin sopeutuneet, vallankin kun lauantai on käytännössä myös "pyhää". Sitä se vielä ei ollut nuoruudessani.

Muslimeilla sen sijaan "pyhä" osuu perjantaille. Muslimiväestö lisääntyy maassamme jatkuvasti. Heillä on lisäksi paastokuukausi, Ramadan, joka asettaa omat rajoituksensa, esim. aukioloaikoihin nähden. Lisäksi ko. kuukausi on joka vuosi eri aikaan. Vasemmiston suuresti kannattama, ihailema ja harjoittama " monikulttuurisuus" ei tunnu millään tavalla ottavan tätä huomioon. Suomi, joka ilmoittaa olevansa "uskonnon vapautta" kunnioittava maa säätää koko ajan lakeja, jotka estävät tämän vapauden. Kun lainsäädäntöä käytetään keskitetyn hallinnon tiivistämiseksi ja voimaansaattamiseksi (mikä on vasemmiston tavoite), ollaan yhtä kaukana demokratiasta kuin uskonnonvapaudesta, joka näin on luterilaisittain otettu vallan kontrollivälineeksi. Siis myös vasemmiston taholla.

Olen aikoinani työskennellyt parissakin suuressa kaupungissa, joissa näitä kolmen mainitsemani uskonnon edustajia toimii. Asioita voidaan hoitaa kunnioittamalla toisen uskonnon "pyhäpäiviä" byrokratian millään tavalla sekaantumatta asioihin. Meillä Suomessa lainsäädäntö perustuu uskonnolliseen näkemykseen, sekoitetaan uskonto ja valtio yhteen (myös vasemmiston tukemana) ja lopputuloksena on mahtava viidakko täynnä byrokraatteja, jotka saavat palkkansa hallintoalamaisiltaan tekemättä mitään tuottavaa työtä.

Suurlähettiläs suosittelee tämän sosialistisen kontrollijärjestelmän purkamista. Järjestelmän purkaminen vapauttaisi niitä voimia, joilla tästä viidakosta, joka nyt on jo muuttunut suoksi, päästäisiin.

Ps. En ihaile sen enempää amerikkalaista kuin sosialististakaan hallintomallia, jotka molemmat käytännössä perustuvat harvainvaltaan oligarkkien johdolla.

Käyttäjän ElisaLientola kuva
Elisa Lientola

Minulle sopii hyvin että kaupat on auki, kunhan tyehdot on sopimusten mukaiset.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Juuri näin. Mielenkiintoista on, että vapaita aukioloja vastustavat sekä AY-liike että pienyrittäjät, jotka molemmat hyötyisivät vapaista aukioloajoista eniten.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Hieno homma, että aukiolo sopii. Mitä työehtojen sopimuksiin tulee, niin niissä kyse on siitä, kuka saa päättää, millainen sopimus tehdään. Kuuluuko työsopimuksen sisältö muille kuin työnantajalle ja työntekijälle?

Pekka Heliste

Tietysti, suojellaanhan yrittäjääkin kohtuuttomilta sopimusehdoilta.

Miksi työntekijän sopparia ei pyritä kohtuullistamaan ? Jos työntekijä raata itsensä sairaaksi niin kulut kaatuvat yhteiskunnalle eli sinulle ja minulle

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #38

Heliste!
Minusta kyllä yrittäjää ei juurikaan suojella.
Otetaan vaikkapa perimistoiminta! Kuluttajaperintää koskevat jonkinlaiset hintamäärittelyt, sensijaan yritysperinnästä sanotaan, että perimiskulujen tulee olla kohtuullisia. Eli määrittely, joka ei elävässä elämässä tarkoita mitään!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

On kiinnostavaa kuulla "uusliberalistisesta eetoksesta", olenhan saarnannut blogissani uusliberalismin ilosanomaa jo monta vuotta.

Niin se vain on, että eurooppalaisilla ja varsinkin suomalaisilla on paljon opittavaa amerikkalaisesta hallintomallista ja yhteiskuntajärjestyksestä. Yhdysvallat on maa, jossa ei-byrokraatti voi päästä suurlähettilääksi asti. Amerikassa virkamies on kansan palvelija, ei päinvastoin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Myös AKAVA on - Oreckin ohella - havainnoinut joustamattoman järjestelmämme varjopuolia.
http://yle.fi/uutiset/akava_valmis_joustoon_hyvaks...

"...pitkäaikaistyöttömyys on paheneva ongelma myös korkeasti koulutetuille." Siksi joustoa tarvitaan nyt.

Työskennellessäni Yhdysvalloissa yllätyin, kun veronpalautus tuli pyytämättä ja yllättäen tilille jo seuraavan vuoden toukokuussa, eli puoli vuotta ennen Suomen verobyrokratian aherrusta. Ja tämä tapahtui jo yli 30 vuotta sitten. :D
Ei ole ihme, että Suomea ja Eurooppaa pidetään ns. vanhan mantereen sairaana miehenä. Ehkä verottajammekin voisi ottaa oppia nopeasta palvelusta?

P.S.
Blogisti "kiistää mahdottomuuksien olemassaolon", mutta näyttää pitävän mahdottomana kuolonkankeuden poistamista suomalaisten elämää haittaamasta. Muusikko ihmetteleekin kuvataiteilijan mielikuvituksettomuutta tässä suhteessa?
Tiukan paikan tullen, eteenpäin pääsee, jos ei muuten, niin improvisoimalla. :D

Pekka Heliste

USA siivoaa pitkäaikaistyöttömyyden nopeasti piiloon. Vuoden 2007 jälken työllisten määrä ei ole noussut 2007 tasolle, mutta työttömyys on laskenut

Eli paljon ihmisiä on hävinnyt työmarkkinoilta työikäisenä eli he ovat päässeet soppajonoihin ja heidät on määritelty työvoiman ukopuoliseksi

Ja kyllä USAn verotuksen on oltava tehokas se kerää enemmän rahaa kuin Suomen suhteessa bkt.

Muuten Obama joutuisi herättämään henkiin Istuvan Härän tomahawkeineen sotimaan USAn puolesta

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #21

Tarkoittanet Suomen 450.000 työtöntä ja tempputyöllistettyjä?
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/709010/Yli+tuhat+...

Minne lie USA siivonnut piiloon - sinun käsityksesi mukaan - työttömät, mutta uutiset:
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2014/10/0...

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #29

Kun tutkii hieman USAn työministeriön tilastoja niin huomaa,että työllisiä on miljoonia vähemmän nyt kuin 2007. Kun työikäisten määrä on kasvanut niin työmarkkinoilta on hävinnyt miljoonia työntarjoajia. Tilanne paljastuu kun työttömien lisätään ns työnhaussa luopuneet
Silloin työttömien määrä onkin jo 15% luokkaa USASSA ON

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kannattaa käyttää CV:ssä termiä feministi, jos on vielä ehdokkaanakin vaaleissa. Kukaan ei koe sitä ylilyönniksi, käyttäähän vaaleanpunaisempi Rinnekin määritettä tosin hulvattomalla äijä-liitteellä.
Vinkkinä ravintolayrittäjille, jotka eivät koe aukio-oloehtoja mieleisekseen. Valitse sellaisen sopivalla aikavyöhykkeellä olevan maan kelloaika, joka sopii parhaiten toimintaan. Pääsee iltalisistä ja auki auringonnousuun jne. Työlait tai muutkaan ei ilmeisesti määrää, mitä kelloaikaa yrittäjän pitä noudattaa.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Bruce Oreck edustaa amerikkalaista riistokapitalismia räikeimmillään.
Mies on toiminut öljy ja kaasufirmojen verojuristina.

Käyttäjän SeijaKastari-Johansson kuva
Seija Kastari-Johansson

Olisi ollut mielenkiintoista saada lukea, mitä blogin kirjoittaja itse tekisi.

Toimituksen poiminnat